Find de bedste vandrestøvler: Tips og tricks til køb af vandrestøvler

Vandrestøvle guide

Guide til valg af de bedste vandrestøvler

Har du brug for hjælp til at finde nogle nye vandrestøvler? Måske er det første gang, du skal købe et par vandrestøvler, eller måske er de gamle slidt op, og nu vil du blive klogere på, hvilke vandrestøvler du skal vælge næste gang. Uanset hvad er du kommet til det rette sted.

Om mig:
Jeg har 6 års erfaring som butikssælger i forskellige friluftsbutikker. Det har givet mig stor erfaring i at hjælpe og rådgive personer med at finde den rette vandrestøvle.
Læs mere her

Arbejde i friluftsbutikker

Hvad er gode vandrestøvler?

I dette blogindlæg vil jeg gøre dig klogere på, hvad du skal overveje, når du skal købe nye vandrestøvler. Jeg vil også komme med tips og tricks, som du selv kan bruge, så du er sikker på at vælge de helt rigtige støvler. Derudover vil jeg også give dig indsigt i vandrestøvlens opbygning, fordele og ulemper ved forskellige materialer, ankelstøtte og vandtæthed. Til sidst vil jeg tale om rengøring og pleje af fodtøjet.

Denne arktikel besvarer følgende punkter

Orker du ikke at læse hele indlægget, kan du nemt navigere til det afsnit, der er mest relevant for dig, ved at klikke på en af nedenstående overskrifter.

Hvad skal du bruge din vandrestøvle til?

Vandrestøvler til varmt klima

Vandrestøvler til Skoven

vandrestøvler til skoven

Vandrestøvler til bjerge

vandrestøvler til bjerge

Hver gang jeg har hjulpet en kunde med at finde et par vandrestøvler, stiller de altid dette spørgsmål:

“hvad skal du bruge støvlerne til til?” 

Det er nemlig meget relevant at vide, hvad du kommer til at udsætte støvlen for, og hvilke krav du har til den.

Eksempler på brugsbehov eller terræn for dine nye vandrestøvler:

  • Du skal bruge vandrestøvlerne til gåture i skoven herhjemme i Danmark, når du lufter hunden.
  • Du skal bruge vandrestøvlerne i Norge, hvor du skal vandre i bjerge og ujævnt terræn.
  • Du skal bruge vandrestøvlerne til Caminoen i Spanien, hvor klimaet er varmt.
  • Du skal bruge vandrestøvlerne til at gå i jungle eller regnskov, hvor det er varmt og fugtigt.

Så her skal du stille dig selv spørgsmålet, hvad skal du bruge dine støvler til?
Det er nemlig afgørende for, hvilken støvle du skal vælge. Dette fører os naturligt videre til at besvare næste punkt: Skal din vandrestøvle være vandtæt eller åndbar?

Vandtætte eller åndbare vandrestøvler?

Lad os tage eksemplerne ovenfor, hvor skal du bruge støvlerne.

Skal du bruge vandrestøvlerne til gåture i skoven herhjemme i Danmark eller til en tur til Norge?

Hvis man befinder sig her i Skandinavien, kan vi ikke komme udenom, at det ofte regner, eller at det er vådt. Her vil det være en god idé at vælge en støvle med en membran eller en læderstøvle. Dette sikrer, at dine fødder forbliver tørre i et nordisk klima, hvor du også ofte vil gå gennem vådt græs.

Skal du bruge vandrestøvlerne til Caminoen i Spanien i et varmt klima?

Hvis du skal ned og vandre sydpå, er det en fordel at vælge en åndbar vandrestøvle. Her anbefales det ikke, at støvlen har en membran. Selvom mange membraner eller Gore-Tex kan ånde, har de ikke samme åndbare effekt som en støvle uden. Så hvis du har tendens til varme fødder, kan det være en fordel at vælge en støvle i læder, ruskind eller stof.

Skal du bruge vandrestøvlerne i et varmt og fugtigt klima, som f.eks. en jungle?

Hvis du skal vandre i en jungle eller tropisk klima, kunne man godt tænke sig, at det ville være smart at vælge et par vandtætte støvler med membran. Men nej, når man befinder sig i regnskovens høje luftfugtighed, bliver alle støvler våde, og ofte forbliver de våde. Vandtætte støvler er designet til at holde vand ude, men kommer vandet fra toppen af støvlen, er der ikke noget, du kan gøre. Den vandtætte membran vil gøre, at vandet bliver indeni, så derfor er membraner dårlige. Selvom du ikke krydser floder, vil dine fødder svede voldsomt. Derfor skal dine vandrestøvler ikke have en membran eller Gore-Tex, hvis du skal befinde dig i et tropisk klima.

Hvilke vandtætte membraner findes der udover Gore-Tex?

Den mest kendte membran er selvfølgelig Gore-Tex, men efterhånden findes der mange forskellige membraner. Mange af outdoor-mærkerne har lavet deres egne versioner af membraner, som hver har deres navne. Her kan man nævne Spotex, Futurelight, PROOF, eVent, KEEN.DRY, og der findes mange flere.

Hvordan virker en Goretex membran i en vandrestøvle?

Membraner består af en film lamineret til et stof. Membran filmen har små huller, der tillader fugt (vanddamp) at passere igennem, men ikke vanddråber. Dette skyldes, at de små huller er omkring 20.000 gange mindre end en vanddråbe, mens de er store nok til at lade fordampende vanddamp passere igennem. På denne måde bliver materialet vandtæt og åndbart.
vandrestøvler med goretex

Åndbar vandrestøvle: uden membran

Vandrestøvler i rusikind

Støvler uden membran kan for eksempel være lavet af ruskind eller syntetisk stof. Hvis du vælger denne type støvle, sikrer du god åndbarhed til dine fødder.

Læder vandrestøvle: Vandtæt og uden membran

vandrestøvler med høj ankelstøtte

Lædervandrestøvler befinder sig i feltet mellem vandtæthed og åndbarhed. De kan være mere åndbare end vandrestøvler med membran, samtidig med at de stadig er vandtætte.

Vandtæt vandrestøvle: med membran

vandrestøvler i stof med vandtæt membran

Vandtætte støvler har en membran under det yderste lag. Det er et tyndt stykke plastik med små huller, der sikrer, at store vanddråber ikke kan trænge igennem, men tillader sved og damp at slippe ud.

 

Hvor hård skal vandrestøvlens sål være?

Hvor hård skal sålen på vandrestøvler være? Det afhænger meget af, hvad du skal bruge støvlen til. Hvis du skal ud i ujævnt og kuperet terræn, er det godt at have en stiv sål, især hvis du skal gå mange dage i træk med tung oppakning. Dette kan give en mere stiv og stabil trædeflade. Men hvis du går på mere jævne veje eller fladt terræn, som du kunne finde herhjemme i Danmark, er en lidt blødere sål super fin.

Når vi taler om sålen på vandrestøvler, er den opbygget af tre lag. Først er der indlægssålen, som er inde i sålen. Derefter er der mellemsålen, som kan være lavet af enten PU eller EVA-skum. Det sidste lag er ydersålen.

Stivheden er med til at afgøre, hvor meget du kan mærke underlaget, du går på. Jo blødere sål, desto hurtigere kan din fod blive træt. Hvis du vælger en sål i et stivere materiale, får du en stabil bund, der sikrer, at foden ikke bevæger sig for meget. Dette er især rart, hvis du skal ud og gå i ujævnt terræn.

Husk nu på, at alle støvler vil føles stive første gang, du har dem på.

Hvis du aldrig har gået i vandrestøvler før, vil en vandrestøvle føles lidt stiv og måske klodset i starten. Hele meningen med vandresko er at give støtte og stabilitet, og de skal derfor ikke føles som sneakers. Vandrestøvler er vigtige, fordi de giver stabilitet og hjælper med at undgå vrid eller forstuvning af foden (men mere om ankelstøtte i næste afsnit).

Indersålen – Overvej om du skal opgradere indersålen.

Det kan være en god idé at tilkøbe en god indlægssål, der kan sikre bedre støtte. Nogle indlægssåler hjælper også med at rette lidt op på foden, f.eks. ved at give svangstøtte. Ofte kommer vandrestøvler med en helt neutral indersål uden nogen form for støtte eller stødabsorbering, så det kan være en idé at tilkøbe en bedre en. Og hvis du allerede har en indersål, så prøv endelig at sætte dem i dine støvler, når du tester dem af. Så sikrer du også, at der er plads til dem.

Forskel på de mest almindelige mellemsåler

Så når du skal vælge sålen, skal du se på mellemlaget, som er afgørende for, hvor stiv din støvle er. 

⇩  Herunder kan du læse om PU og EVA-skum.  ⇩

EVA skum

EVA-skum er godt til lette vandreture. Du kan vælge en vandrestøvle med en mellemsål i EVA, hvis du skal ud på f.eks. dagsture, hvor du skal gå på veje, grusstier eller lignende, hvor terrænet er mere jævnt. En EVA-mellemsål vil også være god, hvis du ikke skal bære tung oppakning på ryggen. Med denne sål får du en let støvle, god stødabsorbering og de mest fleksible såler.

vandrestøvler med EVA-skum

PU-sål

PU er til de lidt hårdere vandreture.
Skal du på en længerevarende tur med et ujævnt underlag og samtidig bære en tung rygsæk? Så kan en mellemsål i PU anbefales. Så sikrer du stødabsorbering og den bedste stabilitet. PU er desuden et hårdere materiale end EVA. Dette gør også, at det er mere slidstærkt og ikke træder ud over tid. Man ser ofte PU i Vibram-såler.

vandrestøvler med PU-sål

Hvor meget ankelstøtte har du brug for i vandrestøvler?

Grunden til at det er en fordel at vælge støvler, er på grund af ankelstøtten. Ved at vælge en støvle frem for en vandresko, får du nemlig et skaft, der går højere op omkring dine ankler. Skaftet kan give dig en stabilitet, der sikrer, at du ikke vrikler om lige så nemt. Især hvis du skal ud i kuperet terræn, er det en fordel at vælge vandrestøvler på grund af støtten og den sikkerhed, som en ankelstøtte giver.

Efter en lang dags vandring med tung oppakning kan man nemt blive træt og træde forkert. Her er jeg nok typen, der foretrækker “better safe than sorry”-tilgangen, fordi hvis du først vrikler om og forstuver foden, er turen slut.

Lav ankelstøtte

Skal du på vandretur med en lettere oppakning, vil denne type støvle fungere fint. Det middelhøje skaft giver større bevægelsesfrihed og kan også sikre en mere let støvle. Du kan sagtens bruge denne type støvle i udfordrende bjergterræn, men tag gerne en støvle med et højere skaft, medmindre du er en øvet vandrer med erfaring, træning og stærke ankler.

vandrestøvler i stof med vandtæt membran

Høj ankelstøtte

Skal du derimod på vandretur i et mere ujævnt terræn med tung oppakning, kan det være en fordel at have et højere skaft, som sikrer den bedste støtte. Hvis du har dårlige ankler eller tidligere skader, kan dette også være at foretrække. Et højt skaft er at foretrække, hvis du skal vandre i bjergterræn.

vandrestøvler med høj ankelstøtte

Hvilket materiale skal vandrestøvlen være i?

Der findes vandrestøvler i mange forskellige materialer, men hvilket materiale passer bedst til dine behov? Generelt er det en god ide at skelne mellem materialerne: Syntetisk stof, læder og ruskind. Hvert materiale har sine fordele og ulemper, især når det kommer til vægt, slidstyrke, åndbarhed, vandtæthed og levetid.

Syntetisk/stof

vandrestøvler i stof med vandtæt membran

Støvler i syntetisk stof, såsom polyester, er et godt valg til dig, der ønsker en let støvle. Og hvis du vælger en udgave med membran, bliver den også vandtæt. Husk dog på at vedligeholde den (læs mere i afsnittet omkring rengøring af støvler).

Prisen på en støvle i dette materiale er oftest også billigere, men de slides hurtigere sammenlignet med en læderstøvle. Derfor er de ofte forstærket med plast eller læder på de mest udsatte steder på støvlen. Derudover er de syntetiske materialer i nylon og polyester ofte blødere at have på. Her kan en læderstøvle godt føles lidt stiv i starten, inden man går den til.

Rengøringsmæssigt
kræver støvlerne, at man vasker dem i vand og giver dem vandafvisende spray (læs mere om dette senere).

Læder

vandrestøvle i læder uden membran

Læder er nok det mest traditionelle materiale, som man har brugt til vandrestøvler historisk set. Det er der gode grunde til. Læder er slidstærkt og kan holde mange år, hvis man sørger for at vedligeholde det med voks og opbevarer det korrekt. Læder har også vandtætte evner, selvom det ikke har en membran eller Gore-Tex.

Ved at vælge læder kan du også sikre et bedre indklima, da materialet tillader sved og damp at trænge ud, så du undgår alt for varme fødder. En læderstøvle giver også en mere stabil ankelstøtte, da materialet er bestandigt. Men efter et par ture begynder støvlen at tilpasse sig din fod, hvilket ikke sker med en syntetisk støvle, da læder er et organisk materiale.

Ruskind

Vandrestøvler i rusikind

Ruskind er læderets bagside og har en ru overflade, grundet den fibertrævler, der dækker overfladen. Materialet er tyndere og blødere end almindeligt læder og er mindre slidstærkt. Men til gengæld er det åndbart og egner sig til vandring, når det er varmt. Så dette materiale vil være godt, hvis du har varme fødder eller skal sydpå.

En af ulemperne ved ruskind er, at overfladen er kraftigt vandsugende.

Hvor stor skal en vandrestøvle være?

Aldrig gå på kompromis med pasformen. Selvom du er blevet anbefalet en vandrestøvle af en ven eller har fundet en vandrestøvle på tilbud, så skal dette ikke være afgørende for valget af støvle. Du skal finde den rette størrelse, da alle har forskellige størrelser og bredder på fødderne, og nogle har endda en fod, der er lidt større end den anden.

Vandrestøvler og størrelser: Hvor meget plads skal der være?

Der kan være stor forskel på størrelserne ved mange vandrestøvlemærker. Men som regel skal du gå en størrelse op, når du skal finde et par vandrestøvler. For eksempel bruger jeg selv størrelse 43 i sko, hvilket betyder, at jeg skal have størrelse 44 i vandrestøvler. Grunden til at vælge en større størrelse er, at der skal være plads til en tyk sok, hvilket er rart om vinteren. Der skal også være plads til, at foden hæver op, som den automatisk vil gøre, når man går længere ture.

  1. Tag sålerne ud af støvlerne og sæt din fod ovenpå sålen (der skal være en pegefinger plads foran). Der skal være plads til en finger, da der skal være plads til, at dine fødder hæver op, når du går, eller hvis du skal have tykke sokker på, hvis du vil bruge støvlerne, mens det er koldt.

  2. Tag en god vandresok på, eventuelt en varm tyk sok. Dernæst tag støvlerne på og gå frem og tilbage. Mærk efter, om støvlerne svupper i hælen. Det skal helst ikke føles som et par gummistøvler. Jo mere plads, der er til, at fødderne kan glide rundt, desto bedre og mindre risiko for vabler.

  3. Den næste ting, du kan gøre, er at finde en skrå platform/trappe eller en lille bakke. Når du går ned ad denne bakke, skal du tage nogle små skridt og mærke efter, om dine tæer rammer spidsen af snuden på støvlen. Hvis dine tæer rammer spidsen, er størrelsen simpelthen for lille. Selvfølgelig kan du altid tvinge dine tæer ud, hvis du vil. Men hvis du går almindeligt ned, bør du helst ikke ramme ude foran. Vi laver denne øvelse for at finde ud af, om du har nok plads foran. Hvis dine tæer rammer på noget mange gange i løbet af en tur, kan du måske ende med en blå negl eller en vabel. Du kan også lave denne øvelse ved at falde forover og tage af med den ene fod.

  4. Tag støvlerne med hjem eller bestil dem hjem, hvis du er i tvivl. Når du kommer hjem, kan du tage en løbetur eller en længere gåtur i dine almindelige sko. Når du er kommet hjem, kan dine fødder være hævede, hvilket også kan ske under en vandretur. Derefter finder du dine yndlingsvandresokker og træder i vandrestøvlerne. Eventuelt kan du gå rundt i stuen, mens du støvsuger eller vasker op. Så kan du mærke, om sålen støder på nogle steder på foden, og hvis du synes, det føles forkert, kan du returnere støvlerne.

  5. Vær ærlig over for dig selv. Mange gange har man måske allerede besluttet sig for, at det skal være et bestemt par støvler. Du har måske fået anbefalet et par støvler af en ven eller et familiemedlem. Men når du prøver støvlen, føles den måske ikke rar, eller måske støder noget på, enten dine tæer, eller også er støvlen for smal. I sidste ende kan en støvle, der sidder for stramt, give voldsomme vabler og blå negle.
    ***Og ja, støvler kan give sig, men dette er inden for rimelighedens grænser.***

Vandrestøvler til brede eller smalle fødder:

Forskellige støvlemodeller kommer i forskellige bredder. Et par smalle fødder i brede støvler kan betyde, at foden kommer til at rutsje rundt, hvilket giver friktion og dermed vabler. Omvendt vil et par brede fødder i smalle støvler give tryk og pres på fødder og tæer, hvilket også giver vabler. Nogle mærker er kendt for at lave lidt bredere modeller, f.eks. Keen, Merrell og Hanwag. Salomon har lidt et rygte for at være en smallere støvle, som godt kan stramme lidt, hvis du har brede fødder.

Prøv en vandrestøvle til dame eller herre

Hvis du har en størrelse, der ligger mellem 39-42, kan du i nogle tilfælde godt vælge en vandrestøvle i det andet køn. Herrestøvler er typisk bredere, mens damestøvler er smallere. Alle støvler har også efterhånden et meget neutralt design, så ingen kan nærmest kende forskel på herre- og damestøvler.

Overvej indlægssåler til dine vandrestøvler

Som jeg tidligere har nævnt, kan det være en god idé at opgradere indersålen i dine vandrestøvler. Ofte kommer støvlerne med en meget basal indersål. Hvis du har behov for ekstra svangstøtte eller bedre aflastning, så er det værd at overveje. Hvis du allerede har nogle indlægssåler, så test dem med dine nye støvler, så du sikrer dig, at der er plads til dem.

Tilpasser og former vandrestøvlerne sig til din fod?

Ja, det gør de. For eksempel vil støvler lavet af læder forme sig efter din fod efter et par ture i dem. Det samme kan siges om syntetiske støvler, men ikke i samme grad som lædermaterialet.

Test vandrestøvlerne indenfor, før udendørs brug

Tvivlen kan ofte ramme, når man står med et par nye fodtøj. Har man virkelig valgt de rette støvler? Og tvivlen kan især komme, hvis man har købt sine vandrestøvler via en webshop. Men her skal du bruge de ovenstående råd, som jeg har nævnt tidligere i afsnittet “Sådan finder du den rette størrelse og pasform”.

Husk at gøre dette når du køber dine vandre stævler

  • Returret: Udnyt returretten hos den butik/webshop, hvor du køber støvlerne. Hos de fleste webshops har du mulighed for at returnere en vare, så længe du ikke har brugt støvlen udenfor eller gået med den for meget.
  • Bestil flere støvler hjem: En anden god idé er at bestille flere støvler hjem, hvis det er fra en webshop. Alle fødder er forskellige, og nogle gange skal man prøve lidt forskellige, før man finder en, der passer godt til ens fod. Dette ved mange frilufts-webshops udmærket godt, så du kan trygt sende de støvler retur, som ikke passede perfekt.
  • Køb vandresokker: Undgå vabler, vælg gode sokker i uld eller syntetisk stof som polyester eller lignende. Aldrig gå i bomuldssokker eller tennissokker. De suger sved og fugt til sig, og når sokken er våd, øges chancen for vabler. Jeg taler af erfaring. 

Hvordan rengør man vandrestøvler?

Rengøring af beskidte vandrestøvler

Rengøring af læderstøvler:

  1. Fjern snørebånd fra støvlerne og læg dem eventuelt i vand, hvis de er beskidte. Skyl dem godt, inden de hænges til tørre.

  2. Vask ikke støvlerne i vand, da det udtørrer læderet og kan føre til, at læderet tørrer ud og revner, hvilket gør støvlerne ikke vandtætte længere. Hvis dine støvler er tørret ud, kan du bruge læderbalsam, som gør læderet smidigt og blødt igen. Du kan undgå at tørre læderet ud ved at vaske støvlerne regelmæssigt i vand og give dem lædervoks.

  3. Efter at støvlerne er blevet vasket fri for mudder og skidt, kan du sætte støvlerne på avispapir til tørring. Lad være med at tørre dem på en radiator eller varmeskab. Lad dem tørre naturligt. Du kan eventuelt lægge avispapir i støvlerne, men pas på, at blækket fra papiret ikke farver skoene, hvis de er lyse indeni.

  4. Når støvlerne er tørre, finder du et gammelt stykke stof, eventuelt en gammel t-shirt, som er revet i mindre stykker. Du kan også påføre lædervoksen med fingrene eller en lille børste, men jeg foretrækker stofkluden. Påfør et tyndt lag voks over hele støvlen, gerne ned i syningerne og gerne på støvlens plys eller flap. Hvis læderet hurtigt suger voks til sig, skal du give det lidt mere, indtil læderet er mættet. Til sidst sættes støvlerne til tørre.

  5. Når støvlerne har stået og tørret, tager du igen fat i en ren stofklud. Nu skal det overskydende voks fjernes fra støvlen. Nu skal de blot pudses eller tørres af, indtil de ikke er alt for fedtede.

  6. Derefter sættes snørebåndene tilbage i støvlerne, og støvlerne sættes på plads i skoreolen eller skabet.

Rengøring af syntetiske vandrestøvler og ruskindsstøvler:

  1. Fjern snørebåndene fra støvlerne, og læg dem eventuelt i vand, hvis de er beskidte. Skyl dem grundigt, inden de hænges til tørre.

  2. Undgå at bruge sæbe, når du vasker støvlerne i vand, da det udtørrer ruskindet og kan føre til revner.

  3. Mens støvlerne stadig er let fugtige, sprayer du dem med imprægneringsspray. Dette vil få overfladen på støvlerne til at afsky vand og dråber. Jo bedre støvlen er til at afvise vandet, desto bedre vil goretex/membranen i støvlen fungere. Hvis du sprayer ruskind, vil det også blive mere vandafvisende.

  4. Efter imprægnering og vask stiller du støvlerne til tørre på avispapir. Du kan også lægge avispapir i selve støvlen, hvis det skal gå hurtigere. Støvler med en vandtæt membran kan tage lidt længere tid at tørre. Hvis støvlen er i ruskind, bør du lade den tørre naturligt og undgå at bruge et varmeskab eller sætte den på en radiator. Hvis støvlen derimod er syntetisk, kan du godt bruge et varmeskab.

  5. Når støvlerne har tørret, kan du tage en ren stofklud og fjerne eventuel overskydende imprægnering.

  6. Derefter sætter du snørebåndene tilbage i støvlen og snører dem på den måde, du bedst kan lide. Til sidst sætter du støvlen tilbage på plads i sko reolen eller skabet, og den er nu klar til dit næste eventyr.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *